De Cloud, een technisch modedingetje?

Iedereen heeft het over de Cloud. Tot voor kort dacht ik dat het een technisch modedingetje was. Zoals een paar jaar geleden, toen alles ineens webbased moest worden. Het was me niet geheel duidelijk wat nu eigenlijk de voordelen van Cloud waren.

Webinar – What, Why and ROI of an IWMS

In dit webinar vertelt Verdantix over de ROI van een IWMS. Daarnaast delen we tips over het ontwikkelen van een op cijfers gebaseerde businesscase voor IWMS-implementatie. Bovendien vertellen we over voordelen van een IWMS aan de hand van praktijkverhalen. 

Download hier

Bij Planon gebruiken we uiteraard onze eigen software, en ik ben functioneel beheerder van onze Planon-implementatie. Ik hoor om me heen voortdurend dat de Cloud een hoop zorgen wegneemt, maar ook zonder Cloud had ik eigenlijk helemaal geen zorgen! Het technisch beheer van onze eigen Planon-oplossing wordt – net als voor veel van onze klanten – gedaan door die leuke jongens van PTMS (Planon Technical Managed Services). Een nieuwe Service Pack installeren, een dump van de productiedatabase naar de testomgeving kopiëren; zij draaien daar hun hand niet voor om. Dus ik had de Cloud toch helemaal niet nodig?

Ik ga hier natuurlijk niet publiekelijk toegeven dat ik fout zat, maar ik ben wel van gedachten veranderd (voor de 40-plussers onder ons, dit is een vrije vertaling van de leukste zin die Billy Joel ooit schreef). Planon in de Cloud bevat namelijk een gadget; en dat gadget heeft mijn werkende leven veranderd. Het maakt mijn werk eenvoudiger, maar tegelijkertijd ook eenzamer. De jongens van PTMS heb ik namelijk niet meer nodig.

Ik ben dol op lijstjes, dus heb ik een top 3 opgesteld van mijn favoriete gadget-functionaliteiten. En ze zijn in de Cloud allemaal met een paar klikjes binnen handbereik.

1. Ik kan zelf een nieuwe Suite Release of Service Pack installeren. In een test-, acceptatie- of productie-omgeving, wat ik maar wil.

2. Ik kan zelf mijn volledige productieomgeving overzetten naar test- of acceptatie-omgeving. Inclusief database, Service Pack en alle gekoppelde bestanden (secure documents, html-bonnen, enzovoorts).

3. Alle log files zijn vanuit het gadget opvraagbaar. Omdat ze nu bij elkaar staan in een lijstje, hoef je dus zelf niet meer zelf te onthouden welke log waar staat.

Wat een mogelijkheden! Wat upgrades betreft ben ik volledig zelfredzaam geworden en niet langer afhankelijk van die leuke jongens van PTMS. Wil ik even snel iets op de laatste Service Pack testen? Dan upgrade ik gewoon de testomgeving en als ik klaar ben zet ik met één druk op de knop een kopie van de productie-omgeving terug. Als ik een nieuw Business Object inricht maak ik eigenlijk nooit gebruik van configuratietransfer (een gewoonte uit de tijd dat deze functie nog niet bestond), maar richt ik in op productie. Met het Cloud-gadget is het heel makkelijk om de hele database met de nieuwe inrichting naar een testomgeving over te zetten om deze te testen.

En zo kan ik nog heel veel meer voordelen bedenken, want net als de dame in het liedje van Billy zat ik niet fout, maar ben ik wel van gedachten veranderd.

Het lijkt erop dat u een ad blocker gebruikt. Om het formulier op deze pagina te kunnen zien, schakelt u uw ad blocker voor onze website uit.