22 september 2016

Hospitality Management in het DNA van de facilitaire organisatie

Ik reis graag; het vertrek, het avontuur, de onbekende verten. In de afgelopen jaren heb ik zowel privé als vanuit mijn rol bij Planon vele mooie plekken op de wereld mogen bezoeken. Zo ben ik op de dag van schrijven in Singapore, een stad van uitersten. De lijst van de nog te ontdekken plekken is echter nog altijd langer dan de plaatsen die ik al bezocht heb. Werk aan de winkel dus! Bij terugkomst in Nederland is één van de eerste vragen die mij vaak gesteld wordt: Hoe ben je  ontvangen op de plek van aankomst. Was men gastvrij, was het veilig, was het schoon en hoe was het eten? Wellicht herkenbaar voor velen.

Webinar - Hoe selfservice de toegankelijkheid van uw FM- en vastgoeddiensten verbetert

Bekijk dit webinar en leer hoe eenvoudig toegankelijke selfservice-functionaliteiten bijdragen aan succesvol gebruik van een IWMS-oplossing. 

Bekijk webinar

Een gastvrije ontvangst is vaak allesbepalend

Goed ontvangen worden op een plek waar je te gast bent behoort een vanzelfsprekendheid te zijn. In de afgelopen jaren heb ik mooie ervaringen mogen opdoen, maar belandde ik ook in situaties waar verbetering mogelijk was. Zo gebeurt het regelmatig dat er in een restaurant geen tafel voor één persoon beschikbaar is, hooguit in het rokersgedeelte. Dit terwijl het halve restaurant leeg is. Je zult begrijpen dat ik deze plekken snel ontvlucht. De avonden erna, als ik met relaties ben zijn dit dan ook de locaties die ik als eerste zal mijden.  

Hospitality Management als kerntaak

In kantoorgebouwen geldt hetzelfde principe; we willen goed ontvangen worden. Door ontwikkelingen als het mobiele werken komen we steeds vaker op plaatsen waar we niet thuis zijn en dus zoekende zijn. Daarom vind ik dat Hospitality Management een kerntaak zou moeten zijn van de facilitaire organisatie. De invulling van Hospitality Management is voor iedere organisatie uniek, maar de kerntaak ligt naar mijn mening in het geven van het gevoel welkom te zijn. Software kan hierin ondersteunen.

Zo werd ik aangenaam verrast bij één van mijn klanten door een vooraf toegezonden routebeschrijving, gepersonaliseerde parkeerplek, directe wachtwoorduitgifte voor het WIFI-netwerk, geautomatiseerd incheckproces en een gereserveerde flexplek. Op deze plekken voel ik mij welkom en ik zie dat steeds meer organisaties zijn die Hospitality Management naar hoger niveau tillen. Een trend die ik toejuich!

De afgelopen jaren heb ik bij enkele toonaangevende organisaties in mijn klantportfolio deze ontwikkelingen mogen doorvoeren. Na ieder bezoek was er iets verbeterd in het proces om externe gasten, maar ook eigen medewerkers, het gevoel van “welkom zijn” te geven. Het leuke is dat ik – net zoals ik dat doe met mijn vakantiebestemmingen – mijn zakelijke netwerk vaak vertel over deze ervaringen en met gepaste trots aangeef hoe Planon hier een rol in vervult.  

Mijn conclusie; zorg ervoor dat gasten en eigen medewerkers ambassadeurs van de organisatie worden. Voeg Hospitality Management toe aan het DNA van de facilitaire organisatie!

Rogier Blok
Former Information Manager