Mijn werkplek is waar ik ben

Collega’s die elkaar moeiteloos weten te vinden zonder dat ze zich realiseren dat ze op drie verschillende continenten verblijven. Dat, en de dreiging van een sneeuwstorm deden me onlangs beseffen hoe zeer het idee van een werkplek de afgelopen jaren is veranderd.

Webinar - Hoe realiseert u de werkplek van de toekomst?

Welke technologieën zijn nodig om de digitale werkplek te realiseren? En welke ontwikkelingen staan voor de deur binnen Real Estate en Facility Management?

Bekijk webinar

Op veel plekken in de wereld heb je tegenwoordig de beschikking over een kwalitatief hoogwaardig wifi-netwerk. Draadloze communicatie stelt ons in staat om flexibeler te zijn dan ooit tevoren. Voor medewerkers van een internationaal technologiebedrijf van gemiddelde grootte zoals Planon is een flexibele manier van werken een normaal onderdeel geworden van het dagelijks bestaan.

Een aantal weken geleden was ik op bezoek op ons kantoor in Hyderabad in India toen ik één van onze productmanagers sprak via Skype. Hij bleek aan het werk op het vliegveld van Atlanta, terwijl hij wachtte op zijn vlucht naar San Francisco.

Na ons gesprek liep ik naar een vergaderruimte waar een dagelijkse 'scrum meeting' plaatsvond. Een meeting waarin een software-ontwikkelteam de voortgang en uitdagingen bespreekt. Twee van de teamleden waren Indiase collega's, twee anderen belden in via Skype vanuit Nijmegen en het team werd gecompleteerd door een collega die in New York woont en werkt. Ik vroeg de collega in New York of hij last had van de sneeuwstorm die ik in het nieuws gezien had. Dit bleek niet het geval. Volgens hem was de sneeuwstorm alweer bijna voorbij en bleek het lang niet zo erg als voorspeld was.

Eenmaal terug achter mijn bureau ontving ik een Skype-gesprek van een Nederlandse projectleider vanuit Montreal, Canada. Hij vertelde me dat hij over twee dagen terug zou vliegen naar Nederland, maar dat hij vreesde voor vertraging omdat hij via New York vloog. Ook hij had op het nieuws het bericht over de sneeuwstorm gezien en hij was niet zeker of het weer goed genoeg zou zijn om te kunnen vliegen. Ik kon hem direct het goede nieuws vertellen dat ik zojuist had ontvangen van onze collega in New York.

Op dat moment realiseerde ik me op wat er zojuist was gebeurd. Werken in een connected wereld in de 21ste eeuw is wezenlijk anders dan het werken van slechts een decennium geleden.

Het lijdt geen twijfel dat veel organisaties kantoren zullen blijven gebruiken waar medewerkers samenkomen en met elkaar vergaderen. Maar de dynamiek in het gebruik van kantoren en werkplekken gaat de aankomende jaren verder toenemen. Dit betekent dat we ook nieuwe manieren zullen moeten omarmen om vraag en aanbod van werkplekken beter op elkaar af te stemmen. Eén waarbij flexibiliteit voorop staat.

Ik persoonlijk kijk ernaar uit, want het zijn spannende en uitdagende tijden voor iedereen die werkt in Facility en Real Estate Management.