Slim reizen / Slim werken

Als student had ik er een neusje voor, daar staan waar de treindeuren stopten. Zo kon ik, ondanks de drukte, als eerste op zoek naar een mooi plekje. Vandaag reisde ik sinds lange tijd weer eens met de trein. Die ochtend stond ik verkeerd… was ik mijn ‘touch’ verloren?

Slim reizen

Gelukkig was het niet druk en kon ik toch op een prima plek mijn reis van Nijmegen naar ‘s-Hertogenbosch vervolgen, waar ik moest overstappen op de Intercity naar Amsterdam. Maar wat schetste mijn verbazing. De NS voert daar een innovatieve pilot uit.

Boven de gehele lengte van het perron hing een LED scherm waarop vermeld werd waar de deuren uit zouden komen. Maar ook extra aanvullingen zoals; stilte coupé, WC of de mindervalide ingang. Ideaal,  je weet direct waar jij het beste kunt gaan staan.

Uiteraard zie ik nog wel wat opties tot verbetering. Hoe zit het bijvoorbeeld met de bezettingsgraad? Met een kleurenschaal zou dit helder weergegeven kunnen worden. Groen – Oranje – Rood. Alhoewel, wat zegt de bezettingsgraad in een trein, deze kan namelijk na ieder station variëren.

Wellicht voorspellingen op basis van Big Data Analytics opgebouwd door sensortechnologie? In de trein van Maastricht naar Alkmaar stapt om 11.34 circa …% uit in ’s-Hertogenbosch. Waar heb ik dan de meeste kans op een zitplaats?

Slim werken

Het leukste aan reizen met de trein zo nu en dan is de mogelijkheid om over dit soort ontwikkelingen na te denken. Als Planon-medewerker herken ik direct de parallellen tussen het ‘Slimme Reizen’ en het ‘Slimme Werken’. Want wanneer je in een kantoorpand aankomt, wil je graag in één oogopslag zien waar er een geschikte werkplek voor jou is.

Ik daag u uit om tijdens uw volgende reis eens na te denken over uw kantooromgeving. Vindt u in uw kantoorpand vol flexplekken eenvoudig een vrije werkplek of vergaderzaal die voldoet aan uw wensen? Vindt u gemakkelijk uw collega? En wat zou het voor uw management en kostenbeheersing betekenen wanneer hier inzicht in is?

Onderweg terug

Tijdens de terugreis filosofeer ik nog even verder. What’s in it for the NS? Uiteraard draagt deze service bij aan de klanttevredenheid. Maar betekent dit in de toekomst wellicht kortere stops op het perron? Of leidt inzicht in de bezetting tot het efficiënter inzetten van materieel en personeel.

Over de auteur

Bas Janssen | Account Manager Planon Nederland

Bas werkte voorheen voor Planon als Account Manager.

Meer blogs van Bas Janssen

Lees alle blogs van Bas Janssen

Deel dit artikel